Sanayide Karbon Zirvesi

Ekleme Tarihi 8.06.2023

Organize sanayi bölgelerinde karbon salınımının azaltılmasını teşvik ederek iklim değişikliği hedeflerine ulaşılması amacıyla düzenlenen Sanayide Karbon Zirvesi, OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Küresel iklim politikaları oluşturarak sanayi sektöründe karbon emisyonunun azaltılması yönünde kamu kuruluşları, sanayiciler, sivil toplum örgütleri ve akademisyenleri bir araya getiren zirve, yoğun ilgi gördü.

Açılış konuşmasını OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı ORHAN AYDIN’ın yaptığı zirvede karbon emisyonunun neden olduğu küresel felaketlerden, çözüm önerilerine kadar birçok konuya değinildi.

Orhan Aydın’ın ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Alper Ünal, İklim Değişikliği ve Sanayi Emisyonları başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. T.C. Ticaret Bakanlığı AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Başkanlığı Daire Başkanı Gülizar Yavaş, AB Yeşil Mutabakatı hakkında bilgiler verdi. Yavaş’ın ardından kürsüye gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İrde Çetintürk Gürtepe, Hava Kalitesi Yönetimi konusunda paylaşımda bulundu.

Zirvenin ilerleyen  bölümünde; T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Demet Işıl Karakurt, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması; Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Bağlama Müdürü Mehmet Ergün, Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması; QSI Belgelendirme Muayene ve Test Hizmetleri Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Okay Kayhanlı, Karbon Ayak İzi Doğrulama Süreçleri başlıklı sunumlarını yaptılar.

Sanayide Karbon Zirvesi’nin kapanış konuşması Ankara Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Yücel Koçak tarafından yapıldı.