“Ar-Ge Ticarileşmesinin Güzel Örnekleri OSTİM’de”

Ekleme Tarihi 4.03.2020

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Yaptığımız Ar-Ge’yi ürüne dönüştürme, piyasaya sunularak ticarileşmesi noktasında güzel örnekler var. Belki bunun en güzel örnekleri OSTİM markası altında burada yapılıyor. Bu anlamda bence Türkiye’de OSTİM OSB örnek bir yer.” dedi. Asan, kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin Türkiye’deki en iyi örneğinin olduğu yer olarak OSTİM’i gösterdi.

OSTİM, Türk Patent ve Marka Kurumu ve OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi (OSTİM ENERJİK) arasında Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi iş birliği protokolü imzalandı.

OSTİM OSB gerçekleşen imza töreninde protokol, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik tarafından imzalandı.

Türk KOBİ’lerinin İnovasyon Kapasitelerinin Geliştirilmesi konulu proje uygulaması olan projenin pilot uygulaması 2007 yılında OSTİM’de gerçekleştirilmişti. Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi kapsamında OSTİM ENERJİK üyesi 30 KOBİ’nin sınai mülkiyet potansiyelleri tespit edilecek ve bire bir danışmanlık hizmeti verilecek.

Ar-Ge projeleri patentle ekonomiye kazandırılabilir

OSTİM ENERJİK Başkanı Yaşar Çelik, proje kapsamında yer alacak 30 üye firmalarının her birinin en az bir adet kamu kaynaklı Ar-Ge projesi tamamladığını anlattı.

Ar-Ge projelerinin ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çeken Yaşar Çelik, “Bizim ekonomiye kazandırmakla ilgili argümanlarımızdan biri de patent demek, yani telif hakları açısından korunmasını sağlamak.” dedi.

Çelik, projenin kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getirerek şu görüşleri paylaştı: “Kümelenmemizde disiplinler arası çalışan sisteme sahip 80 üyemiz var. 500’ün üzerinde mühendis ve 5 binin üzerinde çalışan var. Üyelerimizin birbiriyle iş yapma becerisini artırarak sürdürmeye çalışıyoruz. Her faaliyetimizi OSTİM’le birlikte kamuya, üyelerimize nasıl yarar sağlayabiliriz üzerine kurguluyoruz.”

KOBİ’lerde patent ve tescil farkındalığı artmalı

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Türk Patent ve Marka Kurumu’yla 2007 yılında ilk kez Hezarfen Projesi’nin pilot uygulamasını OSTİM’de yapıldığını ve  çalışmadan çok yararlandıklarını dile getirdi. Proje çıktılarının başka çalışmalara da katkı sağladığını, çalışma kapsamında OSTİM’de 100’e yakın firmaya dokunulduğunu ifade eden Aydın,  OSTiM’in Ankara’nın ilk sanayi bölgesi olduğunu ve Ankara’daki 12 OSB’de bulunan firmaların büyük bölümünün çıkış noktası olduğunu vurguladı.

Başkan Aydın, “Bölgemizdeki firmaların rekabet güçlerini artıran, bütün dünyayla rekabet edebilen bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. Dünyanın herhangi bir yerindeki fuarda OSTİM firmasını gördüğümüz zaman, bizim yaptığımız ürünlerin dünyada bir karşılığı var bunu görmek bizi heyecanlandırıyor.” dedi.

Patent ve tescilin önemine dikkat çeken Orhan Aydın, KOBİ’ler tarafından bunun yeterince fark edilemediğini dile getirdi. Orhan Aydın, şu mesajı verdi: “OSTİM olarak, kümelenmelerimizle patent ve tescilin farkındalığını artırma ve Türk Patent ve Marka Kurumu’yla beraber iş birliğine her zaman hazır olduğumuzu arz etmek istiyorum. Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi için de kurumumuza teşekkür ediyorum. Firmalarımıza, bölgemize, ülkemize hayırlı katkılar dileğimle bu projeye katılan firmalarımızı da tebrik ediyorum.”

“Projeler şehirlerin, ülkelerin kaderini değiştirir”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 2007 yılında ilki OSTİM’le yapılan Hezarfen Projesi’nin çok başarılı olduğunu ve başarı hikayeleri çıktığını kaydetti.

Habip Asan, projenin temel amacının KOBİ’lere, sınai mülkiyeti hem ulusal, hem de uluslararası alanda bir araç olarak kullanabilmeyi öğretmek olduğunun altını çizdi.

Her yıl 26 Nisan’ın Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü olarak kutlandığını dile getiren Asan, bu yılki temanın ‘Yeşil Gelecek İçin Yenilik’ olduğunu, Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi’nin de bu temayla çok uyumlu olduğunu bildirdi.

Ar-Ge konusunda Türkiye’de büyük bir deneyim elde edildiğini aktaran Habip Asan, şunları söyledi: “Ar-Ge yapmayı biraz öğrendik. Uluslararası makale sayılarımız çok yüksek. Ancak inovasyon yapmada o kadar başarılı değiliz. Ar-Ge’yi ürüne dönüştürme, piyasaya sunularak ticarileşmesi noktasında güzel örnekler var. Belki bunun en güzel örnekleri OSTİM markası altında burada yapılıyor. Bu anlamda bence Türkiye’de OSTİM OSB örnek bir yer.

OSTİM Teknik Üniversitesinin hayırlı olmasını diliyorum. Çok başarılı bir şekilde gidiyor, yakından takip ediyorum. Kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin belki de Türkiye’deki en iyi örneğinin olduğu yerin OSTİM olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda da bu projenin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.

İnşallah bu proje ile beraber Türkiye’de fikri mülkiyet farkındalığını daha da ileriye taşırız, yeni farklı projelerde bir araya geliriz. Burada geliştirilecek buna benzer projeler, şehirlerin, ülkelerin kaderini değiştirir.”

Proje hakkında

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın himayelerinde yürütülecek projenin ortakları; Türk Patent ve Marka Kurumu, OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve OSTİM ENERJİK.

Projede imalat sektöründe faaliyet gösteren ve yenilikçi yönü bulunan KOBİ’ler hedef kitle olarak belirlendi. Proje kapsamında OSTİM ENERJİK üyesi 30 KOBİ’nin sınai mülkiyet potansiyelleri tespit edilecek ve bire bir danışmanlık hizmeti verilecek. Bu kapsamda KOBİ’nin ve sektörün sınai mülkiyet potansiyeline ilişkin bir değerlendirme gerçekleştirilecek. Bu değerlendirme sonucunda firmanın sınai mülkiyet açısından fotoğrafı çekilecek.

Görüşme sonrasında 1 ay içinde KOBİ’yi ziyaret eden uzman tarafından firmayla ilgili bir rapor hazırlanarak firmaya iletilecek. Dönemsel olarak KOBİ’nin sınai mülkiyet alanındaki gelişimi düzenli olarak takip edilecek.